[...] kontrolnych (które żadnych leków nie przyjmowały ). Po czwarte: jeżeli jednak chcesz zbadać poziom cholesterolu, nie zwracaj uwagi na całkowity cholesterol czy LDL ale na stosunek trójglicerydów do HDL. Według Kressera nie należy przejmować się wynikami profilu lipidowego. Podobnie jak dr Kurt Harris , Kresser uważa, że zalecanie badania [...]
[...] chorych dializowanych, u których dochodzi do jej utraty z płynem dializacyjnym. Wraz z obniżeniem poziomu całkowitej L-karnityny u osób dializowanych obniża się również stosunek wolnej karnityny do karnityny związanej, świadczący o mniejszej biodostępności jej wolnej postaci w organizmie . Na podkreślenie zasługuje regulacyjna rola [...]
[...] jadalnych, związki OMEGA-6 występują w znacznie większych ilościach niż kobiet z Azji, u których dominują związki z grupy OMEGA-3. Wykazano, że u kobiet z rakiem sutka stosunek zawartości związków z grupy OMEGA-6 do OMEGA-3 był wyższy od dwóch do pięciu razy. Badania przeprowadzone na zwierzętach potwierdzają, że wielonienasycone oleje [...]
solaros - z węglami jest dwojaka sprawa. Z jednej strony wzrost ich spożycia powoduje odpowiedż ze strony inusliny, która zwiększa stosunek wolnego tryptofanu do innych aminokwasów obojetnych konkurujących z tryptofanem o przekroczenie bariery krew mózg. Duża dawka węgli moze więc zwiększac uczucie zmęczenia (nasilajac transport tryptofanu do [...]
Lniany jak najbardziej, ale zwrócić trzeba uwagę na stosunek omega-3 do omega-6 i kwasów jedno-nienasyconych i wielo-nienasyconych. Dlatego ja staram się utrzymać 3 rodzaje kwasów w stosunku 1:1:1. Stąd oliwa tu niezbędna.
To moze dal uzupelnienia Zasady odżywiania sportowców. Podstawowe uwagi o żywieniu sportowców w okresie kształtowania cech motorycznych. Sprawdzone fizjologicznie znaczenie żywienia dla utrzymania zdrowia oraz podniesienia wydolności człowieka prowadzi do wniosku, że wysokie wymagania stawiane sportowcom mogą być zrealizowane tylko przy [...]
[...] czy suplementacji kapsułkami. Konwersja ALA do EPA i EHA jest nie duża, ale jest wystarczająca do dostarczenia odpowiedniej ilości tych kwasów. przede wszystkim liczą stosunek o3 do o6 i od przejrzenia jadłospisu należy rozważyć ewentualną dodatkową suplementację kwasami omega 3. Z lnianym trzeba uważać bo się szybko utleniają w nim kwasy [...]
[...] 2*. Zwiększony poziom T3 może spowodować, że receptory adrenergiczne staną się bardziej wrażliwe na NA i Adr. Należy jednak odnotować, że te same badania dowiodły, iż, stosunek ten po 12 tygodniach stosowania spada poniżej początkowego poziomu. Innym wyjaśnieniem zwiększonej efektywności efedryny po chronicznym stosowaniu jest jej [...]
Biochemia w pigułce Wykład 6 Chciałbym dzisiaj opowiedzieć Państwu parę słów na temat związku chemicznego, wokół którego narosło w ostatnich 30-tu latach bardzo dużo mitów, legend, wierzeń i przesądów, mianowicie o cholesterolu. Cholesterol – związek, którym straszy się miliardy ludzi na całym świecie. Obarcza się go winą za bardzo [...]
tak Odin to oczywiste ja tylko przyrównałem stosunek cenowy wiadomo że choćby ilości poszczególnych kwasów tłuszczowych się różnią w obu wypadkach... a co do mitu to ja nie mam pojęcia, nie interesuje mnie to, więc nie wiem ale spokojnie może jeść, lepsze naturalne źródła niż proch jednak chyba ze po treningu to sam nie wiem co lepsze (tzn [...]
Volt, wyrzucać żółtka, bo? Bo mają dużo białka i tłuszczy jednonienasyconych? Jeśli stosunek wszystkich kwasów tłuszczowych włączając żółtka jest bliski 1:1:1, to nie ma sensu takie marnotrawstwo.
[...] dawki węglowodanów, podstawową regułą jest 10g węglowodanów na 1iu insuliny. Więc jeżeli bierzesz na przykład 7iu potrzebujesz 70g dextrosy. Należy stosować tą regułę jeżeli stosunek do 10iu i wszytko jest w porządku. Jeżeli obniżasz węgle do insuliny należy robić to POMAŁU. Jeżeli czujesz się dziwnie, znaczy to że masz za niski stosunek węgli do [...]
[...] do wypaczonej syntezy, zwłaszcza wtedy gdy impulsem jest nie tyle chłodna, logiczna kalkulacja, a "natchnienie": Ja wiem, że oliwa jest zdrowa bo ma optymalny stosunek O3:O6 Carbohydrates 0 g Fat 100 g saturated 14 g monounsaturated 73 g polyunsaturated 11 g omega-3 fat <1.5 g Wiesz jaki masz stosunek w swojej Oliwie z [...]
Macie tutaj pany bardzo ciekawy art bardzo fajnie sie czyta zawira duzo porzytecznych info warto wytrzymac do konca! INSULINA i jej wpływ na metabolizm wykład dr Ron Rosendale tłum. pani Karolina z internetowej listy dyskusyjnej optymalnych Dr Ron Rosendale Insulina i jej wpływ na metabolizm Jakie funkcje spełnia insulina? Jak już wspomniałem, u [...]
aktualnie przyjmuje zsie ze dla doroslego czlowieka min. 3% dziennego zapotrzebowania na kcla powinno pochodzic z NNKT. natomiastr stosunek n3:n6 powinien sie wahac w granicach 1:4-6 , czytalem gdzies o 1:3, a na forum gdzies ostatnio nawet o 1:1 w oleju lnianym ~50% to ALA kwas z rodziny omega-3. tak ze jedna lyzka to ~ 7g tego kwasu. chcac [...]
[...] 2. Czy olej krokoszowy, slonecznikowy lub olej z zarodkow pszennych nadaje sie jako uzupelnienie kwasow wielonienasyconych? 3. Czy przestrzeganie zasady ze tluszcze w diecie musza byc do siebie w stosunku 1:1:1 jest konieczne? Czy wystarczy wszystkie tluszcze uzupelniac poprzez zdrowe nie martwiac sie o stosunek dostarczonych kwasow tluszczowych?
[...] proporcja popierać tłustą stratę. Isoflavones w soi były shown mieć liczne zdrowie korzyści zawieranie cholesterol i triglyceride zniżające skutki. To zawiera doskonały stosunek glutaminy, arginine, i. To jest uczciwie niski wyceniony białko źródła i może mieć pozytywne korzyści dla kobiet głównie, ale ludzie również . Jajko albumina białka [...]
[...] z nas ma go tyle, że wystarczyłoby nam do końca życia. Naprawdę. W błonach komórkowych musi być równowaga pomiędzy tłuszczami nasyconymi i wielonienasyconymi, bo ten stosunek decyduje o przepustowości błon. Jak już wspomniałem, jeśli nie ma w nich tłuszczy nasyconych, to mogą stać się zbyt płynne. Tłuszcz nasycony, to tłuszcz twardy. [...]
[...] fosfor, chlor i siarka. Do drugich: wapń, magnez, potas i sód. Są one zazwyczaj obecne w pokarmach jednocześnie, a o określonym wpływie pokarmu decyduje ich wzajemny stosunek. Żeby nie było wątpliwości: to czy produkt ma wpływ zakwaszający czy alkalizujący nie ma nic wspólnego z jego smakiem. Wiele owoców ma kwaśny smak, a pomimo to [...]
[...] jej ilość jest wymagana dla anabolizmu, więc ta niewielka ilość nie zapobiegnie utracie tłuszczu. Z mojego doświadczenia, ci którzy są wrażliwi na insulinę, maksymalizują stosunek zdobywania mięsni do tłuszczu, na dietach, które są bogate w węgle a ubogie w tłuszcz (50% węgli, 35% białka, 15% tłuszczu). Ludzie z umiarkowaną wrażliwością, [...]